ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Είμαστε το Εργαστήρι ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ που σκοπό έχει να συμβάλλει στο θετικότερο συναισθηματικό κλίμα όχι μόνο στην τάξη και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και σε άλλους φορείς όπου λαβαίνει χώρα η μάθηση.

Τον ίδιο στόχο έχουμε για τις οικογένειες με παιδιά, ώστε να φέρουν σε πέρας τη σχολική εργασία σε ήρεμη και σταθερή ατμόσφαιρα. Θεωρούμε ότι είναι εκ των ουκ άνευ οι ανθρώπινες σχέσεις να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και εκεί να βασίζεται η σχολική πρόοδος.

Επιδιώκουμε πάνω απ’ όλα, παιδιά και εκπαιδευτικοί, να αισθάνονται ότι είναι συναισθηματικά ασφαλείς, ότι η βία λεκτική και σωματική θα προσεγγίζει το μηδέν.

Πιστεύουμε ότι πρώτα χρειάζεται τα παιδιά μας να αισθανθούν αγάπη και αποδοχή και μετά καθοδήγηση στη συμπεριφορά και στα γράμματα.

Το Εργαστήρι συνίσταται από δύο μέλη: την Ψυχολόγο/Οικογενειακή Θεραπεύτρια Μαγδαληνή Αγραφιώτη και Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Καθηγήτρια Γερμανικών Ευγενία Κακούτη. Ξεκίνησε το 2000 με πρωτοβουλία της Μαγδαληνής Αγραφιώτη όταν ακόμα δεν ήταν πολύ γνωστή η έννοια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης όπως την είχε διατυπώσει ο Ντάνιελ Γκόλεμαν. Την βάλαμε σε εφαρμογή με βιωματικά σεμινάρια για δασκάλους, γονείς και παιδιά. Το θεωρητικό υπόβαθρο στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και πλέον περιλαμβάνει την περιγραφή: α) των συστημικών εννοιών που προέρχονται από την Οικογενειακή Θεραπεία β) τα ευρήματα για την Πλαστικότητα του Νευρικού Συστήματος και πώς σχετίζονται με τη μάθηση και γ) τις έννοιες της Συναισθηματικής Νοημοσύνης κατά Ντάνιελ Γκόλεμαν.

Συγκεκριμένοι στόχοι του προγράμματος είναι: εκμάθηση αποτελεσματικών μεθόδων για μείωση του στρες, μείωση προβλημάτων συμπεριφοράς και αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων. Στη σχολική κοινότητα συμπεριλαμβάνουμε και τους γονείς.

Μέθοδος της Εφαρμογής του προγράμματος στα πλαίσια του εργαστηρίου και γενικότερα στην εκπαίδευση ενηλίκων πάνω στο αντικείμενο: Α) Παρουσίαση των προαναφερθέντων εννοιών με πολλά παραδείγματα. Β) Βιωματικές Ασκήσεις που αντιστοιχούν στις ίδιες έννοιες και που προωθούν την ανάπτυξη ικανότητας πρόσληψης της γνώσης, τη συναισθηματική ισορροπία, την ενσυναίσθηση και άλλες κοινωνικές δεξιότητες. Και προπαντός

Γ) Την προσομοίωση της τάξης με σκοπό την άμεση επαφή των συμμετεχόντων με τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες των παιδιών.

Το πρόγραμμα ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ διατυπώνεται λεπτομερώς στο ομώνυμο βιβλίο, Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ 2009. Συγγραφείς: Μαγδαληνή Αγραφιώτη, και οι εκπαιδευτικοί: Ράνια Γεωργιάδου, Ευγενία Κακούτη, Μιχάλης Λαγουμιτζής, Χρυσούλα Μπουγιούκου. Σε αυτό το βιβλίο περιγράφονται οι εμπειρίες την συγγραφέων/εκπαιδευτικών και των ίδιων των μαθητών από την εφαρμογή του προγράμματος. Τα αποτελέσματα είναι διαχρονικά αποτελεσματικά.

Νιώθουμε ενθουσιασμό που μέσα από το πρόγραμμα αυτό – όπως αποδείχτηκε με την πάροδο των ετών – μπορούμε να συμβάλουμε στην κοινωνική συνοχή και στην ευτυχία των παιδιών. Ξεχωρίζοντας το άτομο από τη συμπεριφορά, προλαμβάνεται η περιθωριοποίηση και διευκολύνεται η κοινωνική συνοχή, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συναισθηματική ασφάλεια και την καλής ποιότητας μάθηση. Σε ένα τέτοιο μαθησιακό κλίμα, όπου τα συναισθήματα, η ενσυναίσθηση, οι σχέσεις αποδοχής και σεβασμού έχουν αξία, αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να έχουν όλοι οι συμμετέχοντες την ηρεμία, την αποδοχή και ευχαρίστηση, που είναι παράγοντες ευνοϊκοί για συνεργασία και ενδιαφέρον για μάθηση.

Επί της ουσίας δεν πρόκειται για εφαρμογή ενός ακόμη στείρου προγράμματος παρά για τρόπο σκέψης, λειτουργίας και θέασης της ζωής. Γι’ αυτό και η προσέγγιση ιδιαίτερα στον χώρο του σχολείου είναι ολιστική.